Διάλεξη στο ΕΜΠ της Ελένης Χριστόφα, Επικ. Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο Άμχερστ των ΗΠΑ, Δεκέμβριος 2015
Η Ελένη Χριστόφα, απόφοιτος του ΕΜΠ και Επίκουρη Καθηγήτρια στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο Άμχερστ των ΗΠΑ, έδωσε διάλεξη τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015, στο Αμφιθέατρο Σιδηροδρομικής του Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής με θέμα «Στρατηγικές ελέγχου σηματοδότησης για βελτιωμένη κινητικότητα και ποιότητα ατμόσφαιρας σε πολυτροπικά συγκοινωνιακά συστήματα».
Τα κύρια σημεία της παρουσίασής της παρουσιάζονται παρακάτω:
Μια μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες πόλεις είναι η βελτίωση της ποιότητας του αέρα και η ταυτόχρονη επίτευξη αποτελεσματικής και αξιόπιστης λειτουργίας της κυκλοφορίας για τους χρήστες όλων των μέσων μεταφοράς. Η αύξηση της κυκλοφοριακής ικανότητας ενός δικτύου με την κατασκευή νέων υποδομών δεν είναι πάντα εφικτή λόγω οικονομικών ή χωρoταξικών περιορισμών. Στρατηγικές διαχείρισης της κυκλοφορίας που μπορούν να υλοποιηθούν με τις υπάρχουσες υποδομές είναι μια πολλά υποσχόμενη λύση για την βελτίωση τόσο της κινητικότητας όσο και της ποιότητας του αέρα. Τα συστήματα φωτεινών σηματοδοτών που είναι ευρέως διαθέσιμα σε αστικές περιοχές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη πιο αποτελεσματικής λειτουργίας της κυκλοφορίας, καθώς και για τη μείωση εκπομπών ρύπων από τα οχήματα. Η διάλεξη επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη και αξιολόγηση δύο συστημάτων φωτεινών σηματοδοτών που λειτουργούν σε πραγματικό χρόνο. Το πρώτο σύστημα έχει ως στόχο την ελαχιστοποίηση της συνολικής ατομικής καθυστέρηση και το δεύτερο τις συνολικές εκπομπές αέριων ρύπων για αυτοκίνητα και λεωφορεία. Θα παρουσιαστούν αποτελέσματα από μια εφαρμογή των δύο συστημάτων στον κόμβο της λεωφόρου Μεσογείων με την Κατεχάκη, που βρίσκεται στην Αθήνα. Η αξιολόγηση έχει πραγματοποιηθεί με τεστ ντετερμινιστικών αφίξεων υπό την υπόθεση τέλειας πληροφόρησης για τη ζήτηση των οχημάτων και των χρόνων αφιξής τους, όπως επίσης και μέσω τεστ στοχαστικών αφίξεων χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο μικροσκοπικής προσομοίωσης.
Βιογραφικό Σημείωμα Ε. Χριστόφα