Η Αρμίρα Κονταξή υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα τον Μηχανισμό Ανατροφοδότησης της Συμπεριφοράς του Οδηγού Μέσω Τηλεματικής, Φεβρουάριος 2025
Η Αρμίρα Κονταξή υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή με τίτλο «Μηχανισμός Ανατροφοδότησης της Συμπεριφοράς του Οδηγού Μέσω Τηλεματικής» την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025 στο Αμφιθέατρο Σιδηροδρομικής του Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, αλλά και διαδικτυακά μέσω τηλεδιάσκεψης στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://centralntua.webex.com/meet/geyannis
Το διδακτορικό εκπονήθηκε στον Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Γ. Γιαννή.
Η παρούσα διατριβή εξετάζει τον μηχανισμό ανατροφοδότησης της συμπεριφοράς του οδηγού μέσω τηλεματικής, αντιμετωπίζοντας τα κενά στην κατανόηση των επιπτώσεων του κύκλου ζωής της ανατροφοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των φάσεων πριν την ανατροφοδότηση, της ανατροφοδότησης και της μετά την ανατροφοδότηση. Για τον σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκε πείραμα φυσικής οδήγησης διάρκειας 21 μηνών, στο οποίο συμμετείχαν 230 οδηγοί σε έξι φάσεις ανατροφοδότησης, δημιούργησε ένα ισχυρό σύνολο δεδομένων 106.776 διαδρομών, που κάλυψαν 1,3 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Οι εξατομικευμένες παρεμβάσεις ανατροφοδότησης αφορούσαν κάρτες βαθμολογίας, παιχνίδισμα και συγκρίσεις μεταξύ των οδηγών. Χρησιμοποιήθηκαν προηγμένα στατιστικά μοντέλα και μοντέλα μηχανικής μάθησης, συμπεριλαμβανομένων γενικευμένων γραμμικών μοντέλων μικτών αποτελεσμάτων (GLMM), μοντέλων δομικών εξισώσεων (SEM) και μεθόδων ανάλυσης επιβίωσης (π.χ. Weibull AFT, Cox-PH και Random Survival Forests), για την ανάλυση μετρήσεων συμπεριφοράς όπως η υπερβολική ταχύτητα, η χρήση κινητού τηλεφώνου, τα απότομα συμβάντα, οι οποίες κατέδειξαν σημαντικές επιπτώσεις στη μείωση των επικίνδυνων συμπεριφορών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συνολική επίδραση της ανατροφοδότησης βελτίωσε σημαντικά τη συμπεριφορά οδήγησης και την ασφάλεια, με αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις μεταξύ ομάδων χρηστών και οδηγικών πλαισίων. Οι αστικές περιοχές εμφάνισαν τις πιο σημαντικές μειώσεις στη χρήση κινητού τηλεφώνου και σε απότομα συμβάντα, πιθανώς λόγω της αυξημένης πολυπλοκότητας και των απαιτήσεων που συνδέονται με την πλοήγηση σε αστικά περιβάλλοντα. Τα χαρακτηριστικά της ανατροφοδότησης επηρέασαν επίσης τα αποτελέσματα διαφορετικά, οι βαθμολογίες αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικές στη μείωση επικίνδυνων συμπεριφορών, όπως η υπερβολική ταχύτητα, ενώ στοιχεία παιχνιδοποίησης ενίσχυσαν τη διαρκή δέσμευση των επαγγελματιών οδηγών στη βελτίωση της οδηγικής τους συμπεριφοράς. Παρά τις επιτυχίες αυτές, οι αναλύσεις επιβίωσης αποκάλυψαν σημαντικές τάσεις υποτροπής μετά την αφαίρεση της ανατροφοδότησης, με τις πιθανότητες επιβίωσης για τη διατήρηση βελτιωμένων συμπεριφορών, να πέφτουν κάτω από 50% μέσα σε 150 διαδρομές μετά την ανατροφοδότηση. Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη για συνεχείς και προσαρμοστικές στρατηγικές δέσμευσης, που να ενσωματώνουν ποικίλα χαρακτηριστικά προσαρμοσμένα στις συγκεκριμένες ανάγκες διαφορετικών ομάδων χρηστών και οδηγικών πλαισίων, ώστε να διασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα και η διαρκής βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
Πρόσκληση
Περίληψη